שחיקה חומצית

26/08/2015


Erosive Tooth Wear – A Multifactorial
Condition of Growing Concern and
Increasing Knowledge
A. Lussi
Department of Preventive, Restorative and Pediatric Dentistry, School of Dental
Medicine, University of Bern, Bern, Switzerland

במשך שנים רבות נושא שחיקה חומצית היה בעל עניין מועט , האבחון נעשה לעיתים נדירות במיוחד, והיתה מעט מאד מודעות לנושא.
התפיסה כיום השתנתה, אם בשנות ה 70 היו פחות מ 5 מחקרים אשר פורסמו בנושא שחיקה חומצית בשנה ובשנות ה 80 כ-10מחקרים, בימינו עלה המספר לכ 50! בשנה.

בעקבות העובדה שבמאה ה 21 תוחלת החיים גדלה ,השפעת הנזק מארוזיה חומצית, הפכה משמעותית יותר ויותר.
איכות החיים וסך תדירות הצריכה של מזונות חומציים ומשקאות קלים עלו באופן משמעותי במהלך העשורים. ( בארה"ב צריכת משקאות קלים עלתה ב 300% במהלך 20 שנה ).

באחד המחקרים באנגליה, 1308 ילדים נבדקו בגיל 12 ושנתיים לאחר מכן. 5% מהנבדקים בגיל 12 ו 13% לאחר שנתיים סבלו מארוזיה חומצית קשה.12% מהילדים בני ה 12 אשר לא הראו שום עדות לארוזיה חומצית סבלו מהמצב במהלך השנתיים שלאחר מכן.
שכיחות גבוהה בתהליך הארוזיה נמצאה גם במבוגרים.
זיהוי מוקדם חשוב ביותר מכיוון שהתהליך הינו פרוגרסיבי ויתקדם ללא התערבות מניעתית.

המופע הקליני הוא הדרך החשובה ביותר לאבחן ארוזיה חומצית.ככל שהאמייל נשחק,שטח פני השן הופך לחלק יותר ומאבד את הברק שלו ,ככל שהאמייל נעשה דק יותר,הדנטין משתקף דרכו וגורם לשן להראות צהובה,קצות השיניים החותכות נעשים דקים,וגורמים לשיניים להראות שקופות חלקית.מבנה השן נעשה דק יותר וכתוצאה מכך מופיעים סדקים ושברים קטנים על פני השטח של השיניים החותכות,שחזורים עלולים להיראות גבוהים,מופיעים מרווחים צרוויקלים ומשטחי הלעיסה נראים כמכתשים.רגישות יתר עלולה להתרחש בכל שלב בתהליך הארוזיה החומצית.

שחיקה חומצית נתפסת בדרכ כתופעה שפוגעת רק במשטח השן מבחוץ ,לעומת עששת שפוגעת גם במשטח השן וגם מתחת לפני השן . למעשה ארוזיה חומצית יכולה גם למוסס ולפרק מינרלים מהשיניים ולגרום לנזק לט"א.
החומצות השונות עלולות להמיס מינרלים כמו סידן,זרחן ופלואוריד המצויים באמייל.המסת המינרלים מחלישה את האמייל ומרככת אותו וכך חושפת אותו לשחיקה מהירה,למשל בצחצוח אגרסיבי.הפגיעה גדולה יותר ,אם מצחצחים זמן קצר לאחר החשיפה לחומצה.

לעיתים קרובות מעורבים מס' תהליכים התורמים לשחיקה בנוסף לארוזיה החומצית כמו: אטריציה,אברזיה ואבפרקציה ,כאשר שילובם יחד מביא לאפקט סינרגיסטי הרסני של האמייל ולשחיקה משמעותית יותר.

ישנם פקטורים רבים המשפיעים על תהליך הארוזיה:
גורמים ביולוגים:רוק, אנטומיה של השן וכו.
גורמים התנהגותיים:הרגלי תזונה ,הרגלי היגיינה אורלית,צריכת תרופות ואורח חיים.
גורמים כימיים:כמו רמת PH ,סוג החומצה.

אנשים המראים סימנים וסימפטומים של שחיקה חומצית לעיתים קרובות כלל לא מודעים לכך ועלולים לטעות בקלות לגבי פוטנציאל הארוזיה של משקאות רבים ומזונות.לכן הידע בנושא פוטנציאל השחיקה חשוב שיועבר עי הצוות הרפואי.
דרגת החומציות של מזונות ומשקאות נפוצים:ארוזיה מתחילה ב5.5ph
*תפוחים 3.5-3.9
*תפוזים/מיץ תפוזים 2.8-4.0
*שזיפים 2.8-4.6
*תות שדה 3.00-4.2
*קפה 2.4-3.3
*תה (שחור) 4.2
*בירה 4.0-5.0
*יין 2.3-3.8
*סודה 2.7-3.5
*עגבניות 3.7-4.7
*ירקות 3.9-5.1

ברגע שאבחנת גורמי סיכון,הסבר למטופלים כיצד הרגלי האכילה והשתייה שלהם עלולים להזיק לשיניהם.
הצע דרכים לשיפור התזונה והיגיינת הפה לדוגמא:להימנע מצחצוח השיניים מיד לאחר צריכת משקאות ומזונות חומציים.מומלץ להמתין לפחות שעה.
הדגש את חשיבות בדיקות השיניים התקופתיות. בבדיקה ניתן לאבחן סימנים ראשונים של שחיקה חומצית ולהנחות המטופלים לגבי מניעה מתאימה ובלימה טיפולית של התהליך.





References:
1.Gleason P,Suitor C.Children's Diets in the mid-1990's:Dietary intake and its relationship with school meal participation.Alexandria,US Department of Agriculture,Food and Nutrition Service,Office of Analysis,Nutrition and Evaluation,2001
2.Bartlett DW.et al.Int Dent J2005;55:277-284
3.Addy M.Int Dent J 2005;55:261-267

x